Home » Vrouwenafdeling » Geschiedenis

Historiek K. Berchem Sport vrouwenvoetbal

In het seizoen 2015-16 heeft K. Berchem Sport een vrouwenteam in haar armen gesloten. Op erg overtuigende wijze zijn we in het eerste seizoen erin geslaagd om te promoveren naar de 3de provinciale afdeling. In het seizoen 2016-17 zijn we met het eerste elftal kunnen promoveren naar tweede provinciale, beide seizoenen was Marc Aerts onze trainer.

Tevens is het ons gelukt om in het seizoen 2016-2017 te starten met een meisjesploeg U12, deze stond onder leiding van Peggy De Ruysscher, onze meisjes komen uit in de jongenscompetitie om ze sterker te maken in het voetbal. Peggy heeft deze meisjes twee seizoenen lang de voorbereiding gegeven om door te stromen naar het A-elftal. De meeste meisjes zijn daarin geslaagd of zullen daarin slagen.

In het seizoen 2017-18 werd een trainerswissel doorgevoerd en werd Bruno Macedo hoofdcoach van het A-elftal. In het seizoen 2017-18 konden we slechts vierde worden in tweede provinciale, dit was onder de verwachtingen gelet op de successen van de jaren ervoor.

Door samenvloeiing van KVV en KBVB tot Voetbal Vlaanderen konden we met ons team promoveren naar eerste provinciale, vermits iedere ploeg kon kiezen in welke afdeling ze zich inschreven. Op die manier konden we in het seizoen 2018-2019 uitkomen in eerste provinciale. Dit is uiteraard de poort naar de nationale afdelingen van het vrouwenvoetbal. Het avontuur in eerste provinciale was geen succes waardoor we het seizoen 2019-2020 aanvatten in tweede provinciale met Danny Bauwens als trainer en met de ambitie om in deze reeks kampioen te spelen om alzo de weg naar nationale terug aan te vatten. In het seizoen 2020-2021 kwam Marc Aerts terug als trainer om onze dames naar de nationale afdelingen te loodsen.
In het seizoen 2018-2019 kregen we voldoende speelsters bij elkaar om een B-elftal in competitie te brengen, deze ploeg startte in derde provinciale A onder leiding van Yonas Deprez. In het seizoen 2019-2020 komt deze ploeg terug uit in derde provinciale A maar nu onder leiding van Peter Maes. Deze ploeg zal vooral als opleidingspool dienen en doorstroomploeg naar het A-elftal.

Ook in het seizoen 2018-2019 kwamen de meisjes U13 ondertussen onder de leiding te staan van Erik Vanhees, hij kon onze meisjes op een nog hoger niveau tillen en zal ook in het seizoen 2019-2020 de leiding nemen over de meisjes U13, ook in het seizoen 2020-2021 zal Erik Vanhees de meisjes U13 blijven trainen.. 

Bij aanvang van het seizoen 2019-2020 hebben we een hogere toestroom van meisjes waardoor we ook een meisjesploeg U11 in de jongenscompetitie gaan onderbrengen. Deze meisjes zullen getraind worden door Charlotte De Cock. Zij zal deze meisjes klaarstomen om daarna door te stromen naar onze U13 ploeg.

Tijdens de zomerstop heeft Bruno Macedo de club verlaten en werd hij vervangen door Danny Bauwens als coach van het A-elftal.

We vangen het seizoen 2020-2021 aan met twee damesploegen, een U16 ploeg, een U13 ploeg en een U11 ploeg. Voor ons A team hebben we trainer Danny Bauwens vervangen door Marc Aerts, hij gaat onze dames van tweede provinciale naar eerste provinciale begeleiden.

De U16 ploeg zal getraind worden in het seizoen 2020-2021 door Ismail Achter, hij zal onze meisjes klaar stomen om hun opwachting te maken in de eerste ploeg van het vrouwenvoetbal van K. Berchem Sport.

De ambitie van onze club blijft dezelfde: wij willen zo snel mogelijk een ploeg in nationale afdeling krijgen en zodanig uitbreiden dat elke vrouw en elk meisje die bij ons aansluit op haar niveau kan voetballen.

Het seizoen 2021-2022 zal het seizoen van de waarheid worden voor ons A-elftal, de enige ambitie voor dit team is kampioen worden in tweede provinciale, dit zal onder de leiding zijn van Indyana Van Camp, hij wordt bijgestaan door Jefry Kesters. Het B-team zal geleid worden door Marc Aerts, hij zal proberen om dit team naar tweede provinciale te loodsen. Daarnaast hebben we een C-elftal moeten opstarten, dit zal geleid worden door Yasmine Van Moeseke, zij zal vooral instaan voor de opleiding van de vrouwen en instaan voor hun fysieke paraatheid. Onze U16 zal dit seizoen geleid worden door Lars De Buyst in vervanging van Ismaïl Achter, Ismaïl is een nieuwe uitdaging aangegaan bij Heist, waar hij de vrouwenafdeling zal leiden. Onze U13 wordt geleid door Vlora Balaj. Onze U11 zullen geleid worden door Erik Van Hees en onze U9 door Lisa Torrez, ook voor U9 zoeken we nog versterking. We hopen allemaal dat het een normaal seizoen wordt met aan het einde van het seizoen een paar kampioenenvieringen.

Geschiedenis van het vrouwenvoetbal (Wikipedia)

Geschiedenis van de competities

Voor de Tweede Wereldoorlog

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog werd vrouwenvoetbal gespeeld in België: in 1921 werd de eerste club voor vrouwen opgericht, Brussels Femina Club, en anderen volgden. Dit vrouwenvoetbal stond echter los van de officiële Koninklijke Belgische Voetbalbond, die vrouwenvoetbalploegen verbood en mannenclubs die vrouwenploegen op hun terreinen lieten spelen zelfs sancties oplegde. Van 1924 tot 1934 werd een nationale competitie gehouden en bestond ook een nationale ploeg, maar de periode rond de Tweede Wereldoorlog bracht het vrouwenvoetbal in het slop.

Herstart rond 1970

Op het eind van de jaren 1960 ontstonden opnieuw vrouwenvoetbalploegen en vanaf 1971 organiseerde de KBVB uiteindelijk wel officiële competities voor vrouwen. In 1971/72 en 1972/73 werden de kampioenschappen nog in reeksen gespeeld, waarna de winnaars in een eindronde streden voor de landstitel. In 1973 werd de Eerste Klasse ingevoerd, met daaronder de provinciale afdelingen. In 1977 werd ook voor het eerst een bekertoernooi ingericht, gevolgd door een Tweede Klasse in 1981, afzonderlijke jeugdcompetities voor meisjes van 10 tot 15 jaar in 1983, de Supercup gespeeld in 1984 en een nationale Derde Klasse in 2001. Sinds 2001 kan de landskampioen ook deelnemen aan de Europese UEFA Women's Cup. In 2003 werd gestart met competities voor juniores (14-19 jaar).

BeNe League in de seizoenen 2012/13 t/m 2014/15

In 2012 ging de Women's BeNe League van start, een Belgisch-Nederlandse competitie. Boven de drie bestaande nationale niveaus werd een nieuwe hoogste reeks gecreëerd, de BeNe League Red, met 8 deelnemers. Dat waren Standard Fémina de Liège, RSC Anderlecht, WD Lierse SK, STVV, SV Zulte-Waregem, Club Brugge Dames, OH Leuven en Beerschot AD. De vier eersten van deze competitie plaatsen zich voor een tweede Belgische-Nederlandse competitiedeel, de BeNe League A, waarin met vier Nederlandse teams wordt gestreden voor de titel. De vier laatste van de BeNe League Red voltooien het seizoen in de BeNe League B. Los van eventuele winst van deze BeNe League A, mocht de hoogst eindigende Belgische ploeg zich wel landskampioen noemen. Om deel te mogen nemen aan deze BeNe League moesten de vrouwenploeg verbonden zijn aan een club uit de hoogste klassen van het mannenvoetbal. Voor de tweede editie van de Bene League verdween de nationale voorcompetitie en speelden de Belgische en Nederlandse clubs van bij de competitiestart in één reeks. De eerste twee seizoenen van de BeNe League werden door het Nederlandse FC Twente gewonnen; het Belgische Standard Luik won het derde seizoen en werd in alle drie de edities van de BeNe League Belgisch landskampioen. Na drie seizoenen werd de BeNe League echter weer opgedoekt.

Super League vanaf het seizoen 2015/16

Er werd een nieuwe hoogste Belgische reeks in het damesvoetbal ingericht namelijk de Super League. De competitie bestond eerst uit acht teams met een licentie voor deze liga. Dat waren de vier stichters van de BeNe League (Standard, Anderlecht, Lierse en OHL) en AA Gent, Eva's Tienen, Ladies Genk en KSK Heist. Na een reguliere competitie speelden de vier hoogst geklasseerde ploegen in play off 1 verder en de vier laatste in play off 2. Vanaf het tweede seizoen werd ook deze competitie echter in één deel afgewerkt waarbij elke club vier keer tegen alle anderen uitkwam. Na het seizoen 2015/16 werden ook de derde afdelingen opgedoekt en werd de Tweede Klasse gesplitst in twee reeksen.

Nationaal elftal

Het nationale elftal speelde in 1976 haar eerste wedstrijd en nam in 1984 voor het eerst deel aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap. Het elftal is er in 2017 in geslaagd zich te plaatsen voor de eindronde. Voor het wereldkampioenschap is dat nog niet gelukt.

Competitiestructuur en afdelingen

Net als bij de mannen bestaat er een gelaagde competitiestructuur. De beste clubs spelen in de Super League. Daaronder bestaan er nog twee nationale afdelingen, waartussen het systeem van promotie en degradatie geldt. De Super League en de Eerste Klasse tellen slechts één reeks; de Tweede Klasse telt twee parallelle reeksen. Daaronder bestaan er provinciale reeksen, die afhankelijk van het aantal ingeschreven ploegen uit één tot vier niveaus kunnen bestaan. Naast dit volwassenenvoetbal bestaan ook provinciale jeugdreeksen. Tussen 8 en 12 jaar kan men aantreden bij de "meisjes", tussen 10 en 15 jaar bij de "kadetten". Op provinciaal en nationaal niveau kunnen ook competities voor juniores gehouden worden.

Ploegen

Damesploegen vormen een onderdeel van een voetbalclub, die bij de KBVB is aangesloten onder een uniek stamnummer. Vaak vormen de damesploegen slechts een onderdeel van de voetbalclub, naast de diverse herenploeg, reserveploegen en jeugdploegen. Sommige clubs leggen zich echter ook enkel toe op damesvoetbal. Aangezien dit vaak dezelfde clubs zijn als waar ook mannenploegen zijn aangesloten, gelden in grote lijn dezelfde reglementen wat betreft fusies, schrappingen, enzovoort. Wanneer de herensectie van een club zijn activiteiten stopt, blijft de damessectie gewoon voortbestaan met dezelfde naam en hetzelfde stamnummer als voorheen. Soms fuseren clubs met enkel een damessectie met een grotere club met herenploegen. Deze nieuwe damessectie mag dan gewoon in de competitie en de beker aantreden waar de opgeslorpte damesploeg vroeger speelde. Naast fusies gebeurt soms ook een opsplitsing, waarbij een damesploeg (of soms een herenploeg) een autonome club wordt. Deze nieuwe club mag dan de plaats van de verdwenen damessectie van de originele club innemen in de competitie en de beker.

Verhouding met mannenvoetbal

Zeker in het begin van het Belgische vrouwenvoetbal waren de meeste (top)ploegen er ofwel onafhankelijke clubs die zich enkel toelegden op vrouwenvoetbal, ofwel clubs met een mannenvoetbalploeg op een lager niveau die hetzelfde deden. De eerste bekende herenvoetbalclub die kampioen werd in het vrouwenvoetbal was Cercle Brugge in 1981. Sindsdien is de situatie wel fel veranderd, mede doordat ploegen in de Women's BeNe League zich aan een topclub in het mannenvoetbal moesten aanhechten. Toch komen de topniveaus op mannen- en vrouwenvoetbal nog niet overeen.

Landskampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 20 en 30 was het nieuw ontstane vrouwenvoetbal verboden bij de Belgische Voetbalbond. Bij het van de voetbalbond onafhankelijke Fédération Sportive Féminine belge werd echter wel damesvoetbal gespeeld op een nationaal niveau. Deze clubs zouden echter alle verdwijnen, en het damesvoetbal verdween weer na de Tweede Wereldoorlog.

1924 · US Innovation
1925 · US Innovation
1926 · Brussels Femina
1927 · Ghent Femina

1928 · Atalante
1929 · William Elie
1930 · William Elie
1931 · Atalante

1932 · Atalante
1933 · Atalante
1934 · Atalante

Sinds de jaren zeventig wordt officieel damesvoetbal gespeeld bij de KBVB. Tot en met 2012 was de winnaar van de Eerste Klasse landskampioen. In de seizoenen 2012/13-2014/15 was de hoogste geklasseerde Belgische club uit de Women's BeNe League landskampioen van België.

Eerste Klasse
1972 · Astrio Begijnendijk
1973 · Astrio Begijnendijk
1974 · Saint-Nicolas FC Liège
1975 · Astrio Begijnendijk
1976 · Standard Fémina de Liège
1977 · Standard Fémina de Liège
1978 · Standard Fémina de Liège
1979 · Herk Sport
1980 · Sefa Dames Herentals
1981 · KSV Cercle Brugge
1982 · Standard Fémina de Liège
1983 · RW Dames Herentals
1984 · Standard Fémina de Liège
1985 · Standard Fémina de Liège
1986 · Standard Fémina de Liège
1987 · Brussel Dames 71

1988 · RW Dames Herentals
1989 · Herk Sport
1990 · Standard Fémina de Liège
1991 · Standard Fémina de Liège
1992 · Standard Fémina de Liège
1993 · Herk Sport
1994 · Standard Fémina de Liège
1995 · RSC Anderlecht
1996 · KSC Eendracht Aalst
1997 · RSC Anderlecht
1998 · RSC Anderlecht
1999 · KSC Eendracht Aalst
2000 · KSC Eendracht Aalst
2001 · KSC Eendracht Aalst
2002 · KSC Eendracht Aalst
2003 · SK Lebeke-Aalst
2004 · Rapide Wezemaal

2005 · Rapide Wezemaal
2006 · Rapide Wezemaal
2007 · Rapide Wezemaal
2008 · KVK Tienen
2009 · Standard Fémina de Liège
2010 · Sint-Truidense VV
2011 · Standard Fémina de Liège
2012 · Standard Fémina de Liège
Women's BeNe League
2013 · Standard de Liège
2014 · Standard de Liège
2015 · Standard de Liège
Super League
2016 · Standard de Liège
2017 · Standard de Liège
2018: Anderlecht
2019: Anderlecht
2020: Anderlecht?
2021: